Kilimanjaro Porter Assistance Project

Arbeidsforhold og kontrakter for de lokale bærerne

Uhuru -og vår lokale partner er begge medlem av  Kilimanjaro Porter Assistance Project. De jobber sammen med IPPG, International Porters Protection Group, for å sikre gode arbeidsforhold for de lokale bærerne på Kilimanjaro. De gjør en utrolig viktig jobb. Siden oppstarten i 2005 har de frem til sommer 2008 holdt kurs i engelsk, førstehjelp, høydesyke, HIV/AIDS og økonomisk styring, for mer enn 7021 bærere. 

Utlån av utstyr gjennom clothing-bank i Marangu. KPAP har en egen "clothing bank" hvor bærere kan låne utstyr for fjellturen, og siden 2005 har de lånt ut utstyr til 4454 bærere. Jeg var selv på Kilimanjaro i september 2002, da det ble et voldsomt uvær -og to bærere fra andre grupper ble funnet omkommet i fjellet. De var dårlig utstyrt, og gikk alene. Slikt skal ikke skje, og derfor er vi ekstremt opptatt av hvilken lokal partner vi jobber med. Vi har lett oss frem til en av de beste lokale operatøren, og de har en stor omtanke for sine ansatte. På ønskelisten er det turtøy som vi selv liker, men ikke bruker lenger, slik som: ulltrøyer/stillongs, goretex, luer, hansker, førstehjelpspakker og brukte fjellstøvler.  Kontoret er lokalisert i Marangu, hjemstedet til de aller fleste bærerne. I depositium må de legge igjen sykkel eller mobiltelefon, noe som da fungerer veldig bra i praksis.

Mange aktører. Det er ikke lov å bestige Kilimanjaro uten å bruke sertifiserte lokale guider, og fjellet er en populær arbeidsplass for de lokale. Tarifflønn for bærerne er Ths 8000 pr dag for telt-rutene og Ths 6000 for Marangu (hytte-ruten). Dessverre er det mange aktører som baserer sin drift på å hyre inn bærere som står håpefulle ved "gaten", og de tør ikke kreve hverken kontrakt eller tarifflønn. Da er det alltids en annen som heller får jobben. Enkelte går i fjellet uten lønn, og baserer seg på tipsen de får ved turens slutt. Ved å prute deg til lavest mulig pris skal du vite at det er bærerne det går mest utover. De aktørene som er medlem av  Kilimanjaro Porter Assistance Project forplikter seg til å følge en del spilleregler, bl.a tarifflønn, variert mat i fjellet, egne telt med bunnduk og liggeunderlag til bærerne. Samt å sjekke at de er nødvendig utstyrt. Max vektgrense er 25kg, og denne skal sjekkes ved startpunktet og underveis. Still krav til den aktøren du vil bestille reise av.
Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738