Noen spørsmål før du bestiller

Hadde alle Kilimanjaro-deltakere begynt å stille krav og stille detaljerte spørsmål til sine reisebyråer, ville forholdene til de lokale bærerne bedret seg betraktelig. Det er utrolig mange aktører på fjellet, og dessverre er det kun noen få som virkelig bryr seg om arbeidsforholdene til sine lokale hjelpere -og tilbyr de tarifflønn (eller mer), variert mat, tilgang på førstehjelpsutstyr, telt med bunnduk, underlag -og arbeidskontrakter. Trodde du at dette var en selvfølge? Vi kan håpe, men slik er det dessverre ikke. Alle burde være medlem av Kilimanjaro Porter Assistance Project, men medlemslisten er ganske tynn. Disse jobber i samarbeide med  International Porter Protection Club. Før du bestemmer deg for hvem som skal arrangere din Kilimanjaro-tur bør du stille arrangøren noen spørsmål;

Antall netter i fjellet.
Hvor mange netter brukes på selve fotturen? En 7 dagers tur kan bety én natt på hotell før/etter fjellet & 5 dager (4 netter) i fjellet. De rimeligste tilbudene er stort sett på Marangu-ruten, hvilket betyr at du går en veldig trafikkert rute, samme vei opp/ned og bor i flersengsrom på lite tiltalende og overfylte hytter (forøvrig et flott Norad-prosjekt som hadde til formål å samle turistene på én rute, noe som er veldig bra for oss andre). Dårlig akklimatisering er én ting, men ruten er også veldig kjedelig med bred trasé hele veien. 

KIATO.
Er deres lokale partner medlem av KIATO (the Kilimanjaro assosiation of touroperators)?

Kilimanjaro Porter Assistance Project. Er turoperatøren medlem av Kilimanjaro Porter Assistance Project og/eller International Porter Protection Club?

Vektgrense. Følger de vektgrensen for sine bærere? (max 25 kg). Skal veies ved startpunktet, og skal opprettholdes hele veien. Noen arrangører starter med mange bærere første etappen, og sender de ned igjen -for så og overlesse de resterende. Du vil dessverre se mange tunge bører på fjellet.

Førstehjelp til bærerne. Har de lokale guidene med førstehjelpsskrin som er tilgjengelige for sine bærere -på lik linje som turdeltakerne? Stort sett har de ikke engang et plaster, så de kommer og spør turdeltakerne. Slik er det ikke hvis du bruker en seriøs aktør.

Telt for bærerne. Sover bærerne i telt med bunnduk? Eller må de sove i spiseteltet -uten bunnduk, når turdeltakerne har gått og lagt seg? Dette er veldig vanlig,  og de stakkars bærerne sitter ute og småfryser -og venter på å få komme inn.

Liggeunderlag til bærerne. Får bærerne liggeunderlag? Og er de utstyrt med sovepose? En selvfølge hos de seriøse aktørene, men langt fra vanlig.

Variert mat til bærerne. Får bærerne to måltider med variert mat hver dag? (Ofte er det bare ugali, lokal maisgrøt én gang om dagen.

Hvor mange guider? Hvor mange guider er det per deltaker på toppnatten? Her er det penger å spare... mange turer har dermed én guide per 5-6 deltakere. Dette er essensielt på toppnatten. I praksis betyr dette at f.eks en gruppe på 6 deltakere fortsetter mot toppen, selv om noen kanskje burde ha snudd. Og noen turdeltakere kan bli bedt  om å snu og gå ned til forrige camp alene. Dette er farlig, og helt uakseptabel prosedyre hos de seriøse aktørene. Vi har med én guide per 2 deltakere, slik at det er 6 guider for en gruppe på 12. Dette betyr enormt mye på toppnatten da alle trenger litt ekstra tilsyn.

Do-telt. Er det med eget DOTELT? De lokale utedoene er alt fra ok til forferdelige... Men dette koster selvfølgelig litt, og de rimeligste aktørene tilbyr ikke dette. Er det en gruppe på f.eks 12 deltakere har vi med to do-telt. Gjelder ikke Machame-ruten da vi der bruker en annen aktør.

Tarifflønn. Følger arrangøren tarifflønn for bærere (8000ths pr dag for telt-rutene/6000ths pr dag for Marangu). Spør om lønnen; de fleste kan ikke svare. De rimeligste aktørene hyrer inn bærere ved "gaten", startstedet for turen, og de tør ikke stille krav. Da står noen andre klare til å ta jobben. Resultatet er at mange bærere går i fjellet faktisk uten lønn, men baserer seg på tips etter turen. Da har de uansett tjent noe, og kanskje fått et måltid med ugali, lokal risgrøt hver dag. Er arrangøren medlem av Kilimanjaro Porter Assistance Project er de forpliktet til å følge retningslinjer som sikrer god behandling og tarifflønn for bærerne. Noe vi synes er enormt viktig. Vi håper at én dag vil alle bærere bli behandlet med respekt for den viktige jobben de gjør.

Antall deltakere. Ved gruppetur -hva er max antall deltakere? Hvis arrangøren ikke oppgir max-antall betyr det som oftest at det er en stor gruppe. Det øker toppsjansen hvis dere er en liten gruppe med flere guider og mange flere motiverer hverandre, men de færreste trives hvis gruppen blir så stor som 18-20 personer, som kan være veldig vanlig. Våre ukentlige turer har 4-12 deltakere.

Clothing-bank i regi av Kilimanjaro Porter Assistance Project
Mange har ønsker om å gi bort brukt turutstyr i etterkant av turen. Flott! Tidligere har vi gitt bort mye direkte til guider og bærere etter avsluttet tur. Hva vi har erfart er at mange som får utstyr selger dette videre, og fortsetter å gå i sine gamle klær. I 2005 ble det etablert en velfungerende løsning på dette: en "utstyrs-bank", som er lokalisert i Marangu (landsbyen hvor de aller fleste bærerne bor). Alle bærere som skal på fjellet kan komme hit og låne med seg nødvendig utstyr, så sant det finnes. Slik som fjellstøvler, ullklær, goretex etc. I depositium må de legge igjen sykkel eller mobiltelefon, stort sett det mest verdifulle de har. Siden oppstarten og frem til sommer 2008 har 4.454 bærere vært her og lånt utstyr. Vi trenger alltid hjelp med å få innsamlet utstyr nedover, si gjerne fra hvis du skal ned og kan ta med noe.

Ønskeliste: Lette fjellklær, slik som vi liker! Goretex, fleece, ullundertøy, fjellstøvler, underlag, ullsokker, luer, regnponchoer. Ikke tunge vinterjakker, t-skjorter og "vanlige" klær. Husk de må pakke lett. Uhuru AS   |   Olaf Helsetsvei 5   |   Skullerud Næringspark   |   0694 Oslo   |   Tlf: (+47) 41 02 02 78   |   E-mail: post@uhuru.no   |   Orgnr: 998 433 738